Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin

gjordekramper/mavesmerter

Hvordan finder jeg ud af, om min hest har ondt i maven? Er den irritabel når jeg spænder gjorden og lægger schenklerne til? Er den småsur og i dårligt humør under ridning? Er den mere træt end den plejer at være. Har den ændret sig, efter den er flyttet stald? Var den ikke som da jeg købte den? Har den nedsat appetit og er pelsen mat?
Hvis du kan svare ja til nogle af disse spørgsmål, kan det være din hest, har for meget mavesyre.
Hvordan finder jeg ud af det? Læs artiklen og bliv måske lidt klogere på din hest og dens mavesæk.

hest_med_anatomi.jpg

Har din hest problemer med mavesyren?

Jeg var for nogle år siden til et foredrag med en australsk forsker, der arbejder på et institut, hvor de laver undersøgelser der sammenligner vildheste med domestiserede heste. De har mange vildheste i Australien, så det er nemt for dem.

Én af undersøgelserne handlede om maveår. Den viste, at 0 % af vildhestene havde/havde haft mavesår, og 80-90 % af de domesticerede heste havde/ havde haft mavesår. Også dem der går på løsdrift, hvilket var overraskende for mig. Umiddelbart var der ingen fornuftig forklaring på fænomenet, men det siger sig selv, at det nødvendigvis må hænge sammen med den måde, vi har hestehold på idag. Vi udsætter på mange måder vores heste for stress ved forskellige lejligheder, uanset at vi iøvrigt behandler hestene godt.

Ulcer.pain_.jpg

I mit daglige virke har jeg ved flere lejligheder rådet heste ejere til at forsøge med forebyggende mavesyreregulerende medicin/urter, og resultatet har så godt som hver gang vist sig at være en succes.

Jeg vil derfor stærkt anbefale hesteejere at bruge et mavesyreregulerende middel forebyggende. Enten som en kur 1 gang om året, og/eller i små doser i forbindelse med nye omgivelser for hesten, stævner eller andre begivenheder der kan medføre stress for hesten.

Det er ikke altid det er muligt at se på hesten om den har et akut behov, men kuren har generelt en positiv effekt på både hestens humør, pelsglans og velbefindende i al almindelighed.

Eksempler på en hest med mavesårssymptomer kan være: gjordekramper, sur når man lægger schenklerne til, mat pels, irritation ved strigling i gjordeleje og mangel på appetit.

Der er flere produkter på markedet, bl.a.

* hesterep 2 fra hestenshelse.dk

* pronutrin (Brogården og på nettet)

Der er også tilfælde, hvor der er spændinger i selve mavesækken efter endt behandling med medicin, eller hvor gjordekramper skyldes spændinger i ribbensmuskler og/eller leddene omkring brystkassen. Dette kan give gjordekramper og irritation i gjordelejet, og kan afhjælpes ved manuel behandling.

Se andre artikler

Certificeret uddannelse til manuel hesteterapeut

Jeg har mit første hold af min nye uddannelse til manuel hesteterapeut op til eksamen i juni, og glæder mig rigtigt meget til at sluse mine første elever ud i verden. Det har været en stor succes, og jeg glæder mig til at fortsætte, udvikle og uddanne mine kursister til dygtige, empatiske, nysgerrige, kollegiale og åbne behandlere…

Læs mere »
Luk menu
×

Kurv