Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin

Headshaker syndromet

Headshaking er en diagnose som kan være svær at gøre noget ved, da den ofte er multifaktoriel. Det kan være svært at finde ind til den egentligt udløsende faktor af dette syndrom.
Symptomerne er ofte en pludselig opstået rysten på hovedet af kortere eller længere varighed.

Da mange dyrlæger ofte kommer til kort med denne diagnose, synes jeg det er vigtigt at få spredt den viden og erfaring, som mange manuelle behandlere ligger inde med om behandlingen af disse heste. Det være sig de osteopater, kraniosakralterapeuter, de mere rutinerede kiropraktorer og andre manuelle behandlere.

Der er åbenbart ofte en biomekanisk årsag til syndromet, som derfor kan behandles med manuelle teknikker og slippe spændingerne i det væv, der generer hesten. Så jeg vil opfordre dyrlæger til at henvise en headshaker hest til videre manuel behandling, inden de skriver under på papirer til forsikringen. Jeg har behandlet mange heste, der ellers var blevet aflivet, og det ved jeg at mange andre også har gjort. Og det er ikke ordentlig hestevelfærd, at tage livet af en hest, som ellers ville have en mulighed for at leve et ganske normalt hesteliv.
Og det handler om formidling og kommunikation af viden behandlerne imellem, og dyrlægerne imellem behandlerne, det være sig både manuelle behandlere der ikke er dyrlæger som jeg selv, og dyrlæger der har taget sig et kursus i biomekanik, kiropraktik mm.

Årsagen kan være én eller flere af følgende

 • allergier – er ofte årstidsbetinget (testes ved blodprøver, men finder ikke intolerancerne)
 • svamp eller infektioner i luftvejene (podning)
 • neuralgier – en slags nerveirritation af kranienerverne, trigeminusneuralgier (kan undersøges klinisk og behandles ofte af dyrlæger med binyrebarkhormon)
 • tandproblemer – som f.eks ulvetænder  eller rester af disse (få en rigtig uddannet hestetandlæge ud mindst 1 gang til din hest)
 • hoved/nakke traume
 • lysfølsomhed (testes med net)
 • polypper i de øvre luftveje

– men så er der som hos menneskene også intolerancerne, som er en mild form for allergi som ikke kan måles i blodprøverne, men ændrer sig ved den rette behandling, som enten kan være medicinsk, homeopatisk, urtemedicin eller en ændret diæt.

Symptomerne er mange, herunder er listet nogle få af dem

 • sæsonbetinget, typisk allergisk
 • starter ved arbejdspres
 • kun i nogle gangarter
 • vind øger symptomet
 • kaster pludselig ufrivilligt med hovedet, som om den blev stukket af noget
 • hovedsky ved berøring
 • reagerer voldsomt på biddet
 • må ændre hovedets stilling når den spiser

Hvis hesten har trukket sig fri af et vandspiltov, siddet fast i boksen i grimen eller knaldet hovedet op i en jernbjælke,  revet grimen istykker i leg på folden eller på anden måde har været ude for noget der kan have givet den et hoved/nakke traume, så kan det være årsagen til symptomet. Det er imidlertid ikke altid ejeren er klar over det, så det kan en klinisk undersøgelse af kraniet og halsen vise.

Behandlingen

er som nævnt ovenfor afhængig af årsagen til symptomet, så alle andre årsager til symptomet er klarlagt, og der er tegn på at det kunne være en biomekanisk årsag, så kan en osteopat, kraniosakralterapeut eller evt en af de rutinerede og ikke voldsomme kiropraktorer se på din hest.

Min undersøgelse

Jeg undersøger kraniet og hele hals og rygsøjle for mekaniske skævheder helt ned til halen, og finder ofte mange ubalancer i disse heste. Ofte ses et kranie der er skævt og en dysfunktion af 1-3 og 7. hals/nakkeled . De første 3 nakkeled korrelerer med kraniet, og en dysfunktion af disse får deraf en betydning for både kæbefunktionen og hovedets stilling i forhold til eks. bid og foder. Så disse led er af ganske stor betydning for hestens evne til at bære sig selv, og en rytter.

Moderhinden – dura mater

Omkring hjerne og rygmarv ligger yderst en meget stærk og fuldstændig uelastisk hinde: Dura mater – moderhinden. Den beskytter hjerne og rygmarv som er uregenerérbart væv, og hæfter på indersiden af flere hals og ryghvirvler.

Hvis hesten har været ude for et voldsomt traume, kan denne meget stærke hinde blive beskadiget, og det bevirker – fordi den er uealistisk – at den hiver i de steder den hæfter, bl.a kraniet og de 3 første nakkehvirvler, så de ikke bevæger sig så frit som de skal, men trækker disse led ind i en statisk låsning, som gør hele overlinien ufleksibel og stiv. Det kan skabe et headshakersyndrom.

Det kan behandles med milde osteopatiske teknikker eller kraniosakralterapi.

Enten hjælper behandlingen med det samme, eller der kan gå 1-2 uger inden vævet finder sig til rette og hesten vender sig til det.

Projekt

Send gerne budskabet videre til folk der kunne have interesse, jeg vil gerne hjælpe disse heste, da de ofte lider meget og har fået skrevet papirer til forsikringen og afventer deres videre skæbne. Jeg har hjulpet mange heste der var dødsdømte, og de lever i bedste velgående og er dygtige rideheste. Så det er med disse teknikker muligt at hjælpe disse heste, så de ikke behøver at indgå i en kedelig statistik for alt for unge heste der må lade livet i dette land.
Jeg kan henvise til andre behandlere i landet der også har gode erfaringer med behandling af headshakere, der findes nogle stykker.

Mvh
Sidsel Sommer

 

Se andre artikler

hvordan hænger kæbeleddet sammen med skulderproblemer?

En låst kæbe kan forplante sig ned i skulderen, og problemer i kroppen kan forplante sig op til kæben. Så alting hænger sammen, men hos heste især kæbe og tænder med resten af kroppen. Derfor er det vigtigt at hestetandlæger og manuelle behandlere arbejder tæt sammen. Jeg har et spændende samarbejde med flere hestetandlæger, som gør det muligt at rette ting i kæben og munden når hesten er bedøvet og har mundspær på.

Læs mere »