Kranial osteopati - KST

Det kraniale system er et system, der har sin egen tensegrity. Det består af hjernen og rygmarven som ligger badet i cerebrospinalvæsken og er beskyttet af hjernehinderne, kraniet, ryghvirvlerne og korsbenet. Dette er det kraniosakrale system. Det hænger sammen og de enkelte strukturer påvirker hinanden indbyrdes, hvis de udsættes for mekaniske påvirkninger af mere eller mindre traumatisk art.

Slår man sit hoved hvad enten man er hest, hund menneske eller baby, så kan det derfor få konsekvenser for hele det kraniosakrale system.

Der er desværre mange heste der slår hovede og nakke og derfor har kraniale problemer, som jeg vil beskrive herunder. De kan slå hovedet i en stald med jernbjælker, trække hovedet tilbage i et vandspiltov, trailerskader, grime skader på fold i leg eller uheld. Der er mange muligeheder for ulykker, når man domesticerer en hest.

Hestens overlinie er den midterste del af det kraniosakrale system, så evnen til at løfte ryggen vil være påvirket, hvis hesten har slået sit hoved. Påvirkes hjernehinden i kraniet, trækker det i hele hinden som løber langs med rygmarven og fæstner på undersiden af korsbenet. Dvs hele overlinien bliver for kort, og samlingen foregår imod modstand og hesten bruger alt for mange kræfter på at bevæge sig imod en modstand/blokering i vævet.

Det kalder jeg et durasyndrom – og dét er der rigtigt mange heste der har. Så hvis din hest har slået hovedet eller du har en alt for stram overlinie uden synderlig forklaring, så få behandlet det kraniosakrale system, og det retter sig ofte med det samme. Du får en hest der er smidig i stedet for en hest, der smider ryggen og er hård at side på.

Hestens kæbe hænger også sammen med resten af kraniet, så hvis du har haft tandlægebesøg, kan det være en ide at få sluppet kraniet, da en mund spærre og en bedøvelse oveni kan være en noget voldsom affære for kraniet. Specielt – oplever jeg ofte – hvis kraniet er lidt skævt i forvejen.

Headshakere er heste der uden forklaring ryster ufrivilligt på hovedet. Det kan være virus og allergi, men det kan også være et skævt kranie. Disse heste  bliver ofte tabt i systemet af multifaktorielle diagnoser, som headshakerdiagnosen er. Se også min artikel om headshakere her:

https://sidselsommer.dk/headshakersyndromet-artikel-i-ridehesten/

logo-without-text

Seneste nyt

Stomach pain

Hvordan finder jeg ud af, om min hest har ondt i maven? Er den irritabel når jeg spænder gjorden og lægger schenklerne til? Er den småsur og i dårligt humør under ridning? Er den mere træt end den plejer at være.

Læs mere »

what should a rider train?

Yoga is an ideal form of physical training of the body for a rider who often forgets himself in the training of the crew. It stretches the overly tense muscles and trains the weak ones – it is a combination of Pilates training and stretching – yolates you could also call it …

Læs mere »

how is the TMJ (temperomandibular joint) related to shoulder problems?

A locked jaw can propagate down into the shoulder, and problems in the body can propagate up to the jaw. So everything is connected, but in horses especially the jaw and teeth with the rest of the body. Therefore, it is important that equine dentists and manual therapists work closely together. I work together with several horse dentists, which makes it possible to correct the jaw and mouth when the horse is anesthetized.

Læs mere »