Kranial osteopati

Det kraniale system er et system, der har sin egen tensegrity. Det består af hjernen og rygmarven som ligger badet i cerebrospinalvæsken og er beskyttet af hjernehinderne, kraniet, ryghvirvlerne og korsbenet. Dette er det kraniosakrale system. Det hænger sammen og de enkelte strukturer påvirker hinanden indbyrdes, hvis de udsættes for mekaniske påvirkninger af mere eller mindre traumatisk art.

Slår man sit hoved hvad enten man er hest, hund menneske eller baby, så kan det derfor få konsekvens for hele det kraniosakrale system.

Der er desværre mange heste der slår hovedet, halsen og har kraniale problemer, som jeg vil beskrive herunder. De kan slå hovedet i en stald med jernbjælker, trække hovedet tilbage og slå hovedet i boksdøren, trække sig fri af et spiltov, trailerskader, grime skader på fold i leg eller uheld. Der er mange muligeheder for ulykker, når man domesticerer en hest.

Da hele hestens overlinie er den midterste del af det kraniosakrale system, vil evnen til at løfte ryggen være påvirket, hvis hesten har slået sit hoved. Påvirkes hjernehinden i kraniet, trækker det i hele hinden som løber langs med rygmarven og fæstner på undersiden af korsbenet. Dvs hele overlinien bliver for kort, og samlingen foregår imod modstand og hesten bruger alt for mange kræfter på at bevæge sig imod en modstand/blokering i vævet.

Det kalder jeg et durasyndrom – og dét er der rigtigt mange heste der har. Så hvis din hest har slået hovedet eller du har en alt for stram overlinie uden synderlig forklaring, så få behandlet det kraniosakrale system, og det retter sig ofte med det samme. Du får en hest der er smidig i stedet for en hest, der smider ryggen og er hård at side på.

Hestens kæbe hænger også sammen med resten af kraniet, så hvis du har haft tandlægebesøg, kan det være en ide at få sluppet kraniet, da en mund spærre og en bedøvelse oveni kan være en noget voldsom affære for kraniet. Specielt oplever jeg hvis det er lidt skævt i forvejen.

Headshakere er heste der uden forklaring ryster ufrivilling på hovedet. Det kan være virus og allergi, men det kan også være at hesten har slået sit hoved eller hals. Disse heste  bliver ofte tabt i systemt af multifaktorielle diagnoser, som headshakerdiagnosen er. Se også min artikel om headshakere.

logo-uden-tekst

Seneste nyt

hvordan hænger kæbeleddet sammen med skulderproblemer?

En låst kæbe kan forplante sig ned i skulderen, og problemer i kroppen kan forplante sig op til kæben. Så alting hænger sammen, men hos heste især kæbe og tænder med resten af kroppen. Derfor er det vigtigt at hestetandlæger og manuelle behandlere arbejder tæt sammen. Jeg har et spændende samarbejde med flere hestetandlæger, som gør det muligt at rette ting i kæben og munden når hesten er bedøvet og har mundspær på.

Læs mere »

Tungebenet – en gynge med tungen som passagerer

Jeg bliver ofte kaldt ud til heste med en tungebens problematik. Det kan være at den smider tungen over bidet, ømhed i kæben som skaber et spændt tungeben og derved smerter eller uro under ridning, headshakere har ofte også tungebens skævheder. Her kommer en artikel om denne sjove knogle som er en gynge, med tungen som passagerer.

Læs mere »