Kranial osteopati - KST

Det kraniale system er et system, der har sin egen tensegrity. Det består af hjernen og rygmarven som ligger badet i cerebrospinalvæsken og er beskyttet af hjernehinderne, kraniet, ryghvirvlerne og korsbenet. Dette er det kraniosakrale system. Det hænger sammen og de enkelte strukturer påvirker hinanden indbyrdes, hvis de udsættes for mekaniske påvirkninger af mere eller mindre traumatisk art.

Slår man sit hoved hvad enten man er hest, hund menneske eller baby, så kan det derfor få konsekvenser for hele det kraniosakrale system.

Der er desværre mange heste der slår hovede og nakke og derfor har kraniale problemer, som jeg vil beskrive herunder. De kan slå hovedet i en stald med jernbjælker, trække hovedet tilbage i et vandspiltov, trailerskader, grime skader på fold i leg eller uheld. Der er mange muligeheder for ulykker, når man domesticerer en hest.

Hestens overlinie er den midterste del af det kraniosakrale system, så evnen til at løfte ryggen vil være påvirket, hvis hesten har slået sit hoved. Påvirkes hjernehinden i kraniet, trækker det i hele hinden som løber langs med rygmarven og fæstner på undersiden af korsbenet. Dvs hele overlinien bliver for kort, og samlingen foregår imod modstand og hesten bruger alt for mange kræfter på at bevæge sig imod en modstand/blokering i vævet.

Det kalder jeg et durasyndrom – og dét er der rigtigt mange heste der har. Så hvis din hest har slået hovedet eller du har en alt for stram overlinie uden synderlig forklaring, så få behandlet det kraniosakrale system, og det retter sig ofte med det samme. Du får en hest der er smidig i stedet for en hest, der smider ryggen og er hård at side på.

Hestens kæbe hænger også sammen med resten af kraniet, så hvis du har haft tandlægebesøg, kan det være en ide at få sluppet kraniet, da en mund spærre og en bedøvelse oveni kan være en noget voldsom affære for kraniet. Specielt – oplever jeg ofte – hvis kraniet er lidt skævt i forvejen.

Headshakere er heste der uden forklaring ryster ufrivilligt på hovedet. Det kan være virus og allergi, men det kan også være et skævt kranie. Disse heste  bliver ofte tabt i systemet af multifaktorielle diagnoser, som headshakerdiagnosen er. Se også min artikel om headshakere her:

https://sidselsommer.dk/headshakersyndromet-artikel-i-ridehesten/

logo-uden-tekst

Seneste nyt

Equine Craniosacral Training

EQUINE CRANIOSACRAL TRAINING PRESENTED BY SIDSEL SOMMER About Sidsel For almost 20 years, Danish osteopath, Sidsel Sommer has used her skills on horses, dogs and

Læs mere »

kraniosakralterapi

Kraniosakralterapi – KST Det er en behandlingsform der er blevet meget populær de seneste år, og nu også til heste. Det betyder at der er

Læs mere »