Kranial osteopati

Det kraniale system er et system, der har sin egen tensegrity. Det består af hjernen og rygmarven som ligger badet i cerebrospinalvæsken og er beskyttet af hjernehinderne, kraniet, ryghvirvlerne og korsbenet. Dette er det kraniosakrale system. Det hænger sammen og de enkelte strukturer påvirker hinanden indbyrdes, hvis de udsættes for mekaniske påvirkninger af mere eller mindre traumatisk art.

Slår man sit hoved hvad enten man er hest, hund menneske eller baby, så kan det derfor få konsekvens for hele det kraniosakrale system.

Der er desværre mange heste der slår hovedet, halsen og har kraniale problemer, som jeg vil beskrive herunder. De kan slå hovedet i en stald med jernbjælker, trække hovedet tilbage og slå hovedet i boksdøren, trække sig fri af et spiltov, trailerskader, grime skader på fold i leg eller uheld. Der er mange muligeheder for ulykker, når man domesticerer en hest.

Da hele hestens overlinie er den midterste del af det kraniosakrale system, vil evnen til at løfte ryggen være påvirket, hvis hesten har slået sit hoved. Påvirkes hjernehinden i kraniet, trækker det i hele hinden som løber langs med rygmarven og fæstner på undersiden af korsbenet. Dvs hele overlinien bliver for kort, og samlingen foregår imod modstand og hesten bruger alt for mange kræfter på at bevæge sig imod en modstand/blokering i vævet.

Det kalder jeg et durasyndrom – og dét er der rigtigt mange heste der har. Så hvis din hest har slået hovedet eller du har en alt for stram overlinie uden synderlig forklaring, så få behandlet det kraniosakrale system, og det retter sig ofte med det samme. Du får en hest der er smidig i stedet for en hest, der smider ryggen og er hård at side på.

Hestens kæbe hænger også sammen med resten af kraniet, så hvis du har haft tandlægebesøg, kan det være en ide at få sluppet kraniet, da en mund spærre og en bedøvelse oveni kan være en noget voldsom affære for kraniet. Specielt oplever jeg hvis det er lidt skævt i forvejen.

Headshakere er heste der uden forklaring ryster ufrivilling på hovedet. Det kan være virus og allergi, men det kan også være at hesten har slået sit hoved eller hals. Disse heste  bliver ofte tabt i systemt af multifaktorielle diagnoser, som headshakerdiagnosen er. Se også min artikel om headshakere.

logo-uden-tekst

Seneste nyt

Kæbeleddet, hestens ømme punkt

Dyrlæge og hestetandlæge Mette Aarup og jeg har skrevet en artikel om hestens kæbeled og biomekaniske sammenhæng. Den er i Ridehesten i juli nummeret. Se den også her hos mig.

Læs mere »

Certificeret uddannelse til manuel hesteterapeut

Jeg har mit første hold af min nye uddannelse til manuel hesteterapeut op til eksamen i juni, og glæder mig rigtigt meget til at sluse mine første elever ud i verden. Det har været en stor succes, og jeg glæder mig til at fortsætte, udvikle og uddanne mine kursister til dygtige, empatiske, nysgerrige, kollegiale og åbne behandlere…

Læs mere »