Osteopati og manuel terapi

Hvad er osteopati og manuel medicin?

Osteopati er en manuel medicinsk videnskab, som søger at genskabe menneskets eller dyrets bevægelser og funktion til en harmonisk helhed. Dette indebærer at både blodkar, nerver, organer, lymfe, led og muskler bliver rettet og genskaber den optimlae funktion for det enkelte individ i disse strukturer, således at det hele menneske eller dyr blir en mere harmonisk helhed, og at organer og væv bevæger sig i optimal balance. Ethvert væsen er sit eget unikke snefnug.

Osteopati er en gren af den manuelle medicin, som er den gren af lægevidenskaben der alene ved at bruge sine hænder stiller diagnose, lindrer smerter og fjerner de blokeringer, der forhindrer flow i systemet,  og nedsætter bevægelighed og optimal funktion.

Kroppen er én funktionel enhed som består af flere komponenter:

  • kraniosakrale
  • kardiovasculære
  • respiratoriske
  • gastrointestinale
  • neuromuskulære
  • skeletdele
  • mentale, følelsesmæssige og spirituelle

– alle disse komponenter udgør kroppens samlede funktionelle enhed og kan som sådan ikke adskilles.

Tensegrity modellen

Tensegrity er livets arkitektur. Det er det fænomen der aktiverer og kontrollerer kroppens stabilitet. Det er det system, der stabiliserer sig selv mekanisk pga den måde det er konstrueret på i traktions- og kompressionskræfter i fuldkommen balance. Det er et selvkorrigerende system der er uafhængigt af tyngdekraften. Tensegrity er den anatomiske model for det elastiske energisystem mellem de stive elementer (knogler) og de elastiske (ledbånd og musklerne). Tensegrity strukturen bærer alle andre biofysiske energisystemer i kroppen.

Tensegrity modeller er mekanisk stabile, ikke pga den individuelle styrke af hver enkelt element, men pga den måde hvorpå hele den samlede struktur fordeler og balancerer mekaniske påvirkninger. Dette betyder, at en enkelt dysfunktion i et element, får en indvirkning på hele den samlede struktur. Derfor kan man påvirke et enkelt segment i behandlinen og få en ændring i hele bevægemønstret.

Osteopatiens historie

Osteopatien stammer fra den amerikanske læge Andrew Stills D.O. Han var læge under borgerkrigen og mistede derudover sin første kone i barselssengen og flere børn af meningitis og lungebetændelse,  og man mener det var hans manglende evne som læge til at redde sine familiemedlemmer, der animerede ham til at lede efter helbredelse på andre måder.

Han stiftede den første skole for osteopati tilbage i 1892. Én af hans elever var William Garner Sutherland som er manden bag den kraniale osteopati. Andrew Still´´  s barnebarn George Laughlin praktiserede en mild gren af osteopatien som vi kalder functional indirect technique, og én af hans elever var Edward Stiles D.O nu en ældre herre der vist nok stadig underviser på Pikeville University of Osteopathy, Oregon. Patricia Kortekaas har lært det af Ed Stiles, og jeg har lært det af Patricia.

Den indirekte osteopatiske teknik FIT er min foretrukne behandlingsform –  den er meget blid og slipper vævs spænding og blokeringer i blodkar, nervebaner, hjernehinder, organer, led og muskler. Jeg kan også bruge de direkte teknikker som myofasciel release, muscle energy technique, HVT/manipulationer og udspændingsteknikker men jeg vender altid tilbage til functional indirect technique fordi den er mild og effektiv på samme tid. Det er en neurofysiologisk teknik, der ved at nulstille området med spænding evner at få vævet under mine hænder til at slippe spændingen og genvinde den oprindelige form. Det er næsten som om vævet nulstiller sig, som et geninstallere en app eller reboote sin computer. Sådan virker det, for spændingerne kommer ikke tilbage, medmindre jeg ikke har gjort mit arbejde godt nok, eller der er noget kronisk eller andet galt, som en dyrlæge skal tage sig af.

logo-uden-tekst

Seneste nyt

Equine Craniosacral Training

EQUINE CRANIOSACRAL TRAINING PRESENTED BY SIDSEL SOMMER About Sidsel For almost 20 years, Danish osteopath, Sidsel Sommer has used her skills on horses, dogs and

Læs mere »

kraniosakralterapi

Kraniosakralterapi – KST Det er en behandlingsform der er blevet meget populær de seneste år, og nu også til heste. Det betyder at der er

Læs mere »