Energetisk osteopati - en manuel behandlingsform

Osteopati er den manuelle tilgang til kroppen der indrager organerne i forhold til skelettet. Således kan lænden være låst og spændt og være sæde for smerter pga en nyrespænding. Nyrerne er placeret inde bagved lændens øverste del, og kan give smerter i lænd og udstråle ned i benet. Man kan f.ex løsne fascien – som er den bindevævs sæk nyren ligger i – med osteopatiske/manuelle teknikker og derved afhjælpe lændesmerter.

Nakken kan være spændt pga spændinger i de blodkar der løber på siden af halsen, og de nerver der ligeledes passerer igennem halsen. Eller pga hjernehindespændinger. Derved kan nakkeproblemer stamme fra andet væv end lige muskler og led.

Lidt historie…

Osteopatien stammer fra den amerikanske læge Andrew Stills D.O. Han var læge under borgerkrigen og mistede derudover sin første kone i barselssengen og flere børn af meningitis og lungebetændelse,  og man mener det var hans manglende evne som læge til at redde sine familiemedlemmer, der animerede ham til at lede efter helbredelse på andre måder. 

Han stiftede den første skole for osteopati tilbage i 1892. Én af hans elever var William Garner Sutherland som er manden bag den kraniale osteopati. Andrew Still´´  s barnebarn George Laughlin praktiserede en mild gren af osteopatien som vi kalder functional indirect technique, og én af hans elever var Edward Stiles D.O nu en ældre herre der vist nok stadig underviser på Pikeville University of Osteopathy, Oregon. Patricia Kortekaas har lært det af Ed Stiles, og jeg har lært det af Patricia.

Denne indirekte osteopatiske teknik er min foretrukne behandlingsform –  den er meget blid og slipper vævs spænding og blokeringer i blodkar, nervebaner, hjernehinder, organer, led og muskler. Jeg kan også bruge de direkte teknikker som myofasciel release, muscle energy technique, HVT/manipulationer og udspændingsteknikker men jeg vender altid tilbage til functional indirect technique fordi den er mild og effektiv på samme tid. Det er en neurofysiologisk teknik, der ved at nulstille området med spænding evner at få vævet under mine hænder til at slippe spændingen og genvinde den oprindelige form. Det er næsten som om vævet nulstiller sig, som et geninstallere en app eller reboote sin computer. Sådan virker det, for spændingerne kommer ikke tilbage, medmindre jeg ikke har gjort mit arbejde godt nok, eller der er noget kronisk eller andet galt, som en læge skal tage sig af.

d

FIT

logo-uden-tekst

Seneste nyt

hvordan hænger kæbeleddet sammen med skulderproblemer?

En låst kæbe kan forplante sig ned i skulderen, og problemer i kroppen kan forplante sig op til kæben. Så alting hænger sammen, men hos heste især kæbe og tænder med resten af kroppen. Derfor er det vigtigt at hestetandlæger og manuelle behandlere arbejder tæt sammen. Jeg har et spændende samarbejde med flere hestetandlæger, som gør det muligt at rette ting i kæben og munden når hesten er bedøvet og har mundspær på.

Læs mere »

Tungebenet – en gynge med tungen som passagerer

Jeg bliver ofte kaldt ud til heste med en tungebens problematik. Det kan være at den smider tungen over bidet, ømhed i kæben som skaber et spændt tungeben og derved smerter eller uro under ridning, headshakere har ofte også tungebens skævheder. Her kommer en artikel om denne sjove knogle som er en gynge, med tungen som passagerer.

Læs mere »