Durasyndrom

Har din hest en stram overlinie?

Den stramme overlinie kan være et durasyndrom, som kan vise sig som en modstand mod samling.

  • Er den svær at samle er der modstand?
  • Har den slået hovedet  (kan man ikke altid vide)
  • har den været ude for en grimeskade enten på fold, i trailer eller trukket sig ud af vandspiltov?

dig selv:

  • har du selv svært ved at nå jorden når du bukker dig fremover?
  • hvordan blev du selv født? har du slået hovedet eller været ude for en fald ulykke?

 

Det kranio-sakrale system

– er hele det system der udgør og beskytter hestens centralnervesystem som er hjerne og rygmarv. Der flyder en klar væske omkring og der er hinder der beskytter vævet.

Disse hinder kan skabe problemer hvis de er for stramme. Den yderste stærke hinde hedder dura mater – moderhinden og er den vigtigste i denne sammenhæng. Den er som en plastikpose omkring hjernen, og fortsætter i samme væv omkring  og hæfter på de knoglerne, der beskytter og bevæger kraniet, alle ryghvirvlerne og nederst korsbenet – sacrum. Deraf navnet: kranio – sakral – systemet.

– moderhinden på indersiden af rygsøjlen er den yderste hinde, der beskytter rygmarven. Denne hinde er uelastist bindevæv, meget atypisk for bindevæv der normalt er elastisk eller eftergiveligt i mere eller mindre grad. Men da denne hinde skal beskytte rygmarven, som ved beskadeligelse ikke kan regerenere, er det nok derfor den er skabt uealstisk.

– det betyder, at når den blir stram oppe ved kraniet, vil hinden trække hele vejen ned til bækkenet, hvor den hæfter på indersiden af korsbenet. Man mener fra de dissektioner man kender, at hinden har supplerende strøg af tilhæftninger omkring 1-3 og 7. nakkehvirvel og til 5-7 brysthvirvel  – ca der hvor sadlens forkant ligger

Hvad gør man så?

– får behandlet kraniet med kraniosakralterapi, der findes efterhånden flere der udøver det nu også på heste. Der findes flere forskellige grene indenfor kraniosakralterapien, prøv dig frem og se om det virker. Ellers brug en osteopat med speciale i kraniosakralterapi.

Se andre artikler