Kissing spine

kissing spine hestene

– er mit nye projekt med udsatte heste. Jeg søger heste til at filme, der har fået diagnosen kissing spine.  I samarbejde med en professor fra Upsalas veterinær universitet, forsøger vi at klarlægge om elastiktræning kan ændre hestens bæring og lette dem for smerter.

Det en diagnose der slår flere og flere heste ned – i mange tilfælde helt unødvendigt, desværre. Jeg er så ked af at møde den ene hesteejer efter den anden, der har fået diagnosen kissing spine og beskeden: der er ikke mere at gøre. Blot fordi noget viden omkring genoptræning og behandling endnu ikke er nået ud til dyrlæger og andre specialister endnu.

Jeg har behandlet flere heste med den diagnose der idag lever og bliver redet helt uden gener. Derfor har jeg bestemt mig for at hjælpe de heste og hesteejrere der står med sådan en hest, og er i vildredemed hvad de skal stille op.

For nok har hesten ondt og reagerer på en smerte fra ryggen, og nok kan det vises på røntgen i form af fortykkede eller for tætte torntappe. Men der er ikke nogle undersøgelser der viser, at det er ligepræcis dét de ser på røntgen, der giver smerten. Og der er endnu ingen undersøgelser der viser, at det kan behandles med manuel behandling, elastiktræning og ændret ridestil. Det vil vi forsøge at bevise med dette projekt.

hest_med_anatomi.jpg

Jeg er helt overbevist om, at de fleste kissing spine diagnoser er skabt af en kombinationen af ridestil og hestens bevægemønster. Derfor er det også forholdsvis nemt at ændre. Hvis en hest er tilredet for hurtigt og ikke evner at løfte sine skuldre tilstrækkeligt og derved få plads til det flow, som bagparten skaber i sin kraftige bevægelse, så smider den hele tiden den forreste del af ryggen, dér hvor rytterens vægt skal bæres. I sidste ende kan det skabe kissing spine, fordi den bevæger sig forkert og derved kommer disse torntappe i for stor ekstension – kommer for tæt på hinanden. Smerten kan komme fra de bittesmå muskler der ligger imellem rygleddene, de er nemlig udstyret med en masse nerveender og er derfor meget følsomme. Ligesom knoglevævet er. Du ved hvor ondt det gør at blive sparket over skinnebenet.

kissing_spine.jpg

Med den læring om en tilreden kissing spine, er det derfor også muligt at ride hesten rask, så den igen kan løfte sin ryg og bære sin rytter uden smerter.

Sådan gør du:

  • Du skal ændre ridestilen – lære hvordan du rider i fuldkommen balance og hvordan det føles når hesten har et naturligt ublokeret flow fra bagparten til forparten og halsen bæres i balance. Der er flere undervisere der praktiserer dette, spørg mig så henviser jeg
  • hjælpe hesten til at bære sig anderledes ved hjælp af elastik træning i longe og/eller i ridning
  • behandle ryg og kraniosakralsystem 2-3 gange på  3-5 måneder så vævet lettere slipper og giver efter, lidt afhængigt af sværhedsgraden af problemet

– så kan hesten igen løfte skuldre og ryg og skabe den stærke bro der skal bære sin rytter, og ikke en hængebro som giver smerter, rygproblemer i sidste ende måske kissing spine

Skriv eller ring til mig, hvis du har en kissing spine hest du gerne vil have filmet til projektet. Jeg kommer til dig hvis du bor på Sjælland og Fyn og midtjylland. Hvis du vil have en undersøgelse og behandling af din hest, kan det naturligvis også lade sig gøre.

sidsel@sidselsommer.dk eller 2625 0035

Se andre artikler